5 ключових параметрів при виборі ліжка

Содержание статьи: [Показать]

Ліжко – найважливіший предмет інтер'єру у всьому будинку. Це не тільки спальне ложе, а й місце, де людина може повноцінно відпочити, відновити сили. Гарний сон – запорука здоров'я, варто пам'ятати про це. Тому, перш ніж купити ліжко, варто детально вивчити його конструкцію. Існує 5 основних характеристик, на які потрібно орієнтуватися при виборі меблів в спальню.

Вибираємо форму і розмір

В першу чергу орієнтуватися потрібно на особисті параметри та розмір спальні. Мінімальний запас довжини ліжка повинен становити мінімум 10 см від зросту її власника. Ширина двоспальних моделей буває різною. Стандартний параметр – 140 см, але також мають попит і великі конструкції (160–200 см). На широкому ліжку просторіше, зручніше спати, тому, якщо дозволяє площа спальні, можна придбати «царське ложе».

Що стосується форми, то більшість моделей виконана в стандартній конфігурації – прямокутник або квадрат. Такі конструкції характеризуються гарною ергономікою, їх зручно підставляти до стіни буквально будь-якою стороною, ставити у кут.

Однак мають попит і оригінальні моделі: круглі, овальні або навіть у формі серця. Виглядають вони незвичайно, можуть стати родзинкою інтер'єру спальні. Але щоб такі ліжка були зручними для сну, важливо вибирати фігурні конструкції великого розміру. Варто також врахувати, що підходять дані моделі тільки в просторі кімнати. Встановлюються вони в основному посеред спальні, узголів'ям до стіни, тому займають багато простору. При покупці виробу нестандартної форми варто врахувати і те, що доведеться всю постіль шити на замовлення, у продажу круглі чи іншої конфігурації пледи й простирадла зустрічаються вкрай рідко.

Звертаємо увагу на каркас

Вони бувають 2 основних типів:

  • З 2 опорними спинками. У таких моделях також передбачено дві бічні панелі.
  • З 4 спинками. Ці конструкції мають 4 бічні панелі, опорою виступає подіум або ніжки.

У будь-якому випадку особливу увагу варто звертати на якість збірки. Існує думка, що ліжка на ніжках більш тендітні, але це не так. Якщо конструкція виконана з масиву або металу, то вона по надійності в рази перевершує дешеві моделі типу подіум з МДФ, ДСП. Каркаси з ДСП в принципі є найбільш ламкими і крихкими.

Вибір основи

Часто конструкція складається з рами з гнучкими ламелями. Чим їх більше, тим більш міцна основа, витриваліша до навантажень. Існують також моделі з сіткою, але вони вже морально застаріли, поступаються рамам з ламелями ортопедичними характеристиками.

При виборі варто звернути увагу на простір під ліжком. Якщо не передбачені ящики, тоді матрацу буде забезпечуватися вільна вентиляція, що важливо з санітарно-гігієнічних міркувань. Такі ліжка оснащуються звичайною підставкою без підйомного пристрою, оскільки в ньому немає потреби. Однак якщо в конструкції передбачені ящики для білизни і речей, то варто вибирати меблі з механізмом.

Особливості вибору матраца

Якість відпочинку безпосередньо залежить не тільки від зручності ліжка, але і від постільних речей. Матраци сьогодні випускаються в асортименті: з пружинними блоками, піною, натуральними наповнювачами, різних типів жорсткості і товщини.

Щоб зрозуміти наскільки зручна та чи інша модель, варто протестувати її ще на стадії вибору – полежати. У меблевих магазинах це звичайна практика. Поверненню такі товари зазвичай не підлягають, і клієнтам дозволяється випробувати якості матраца на собі.

Вибирати краще двосторонні моделі, вони практичніші. Перевертати їх потрібно перші 3–4 місяці буквально щотижня, надалі – 1 р./сезон. Ці заходи спрямовані на подовження терміну служби матраца, щоб він краще тримав форму.

Матеріали для виготовлення

Від того, з якої сировини зроблено ліжко, безпосередньо залежать міцність і експлуатаційний ресурс. Сьогодні в меблевій промисловості використовуються:

  • натуральне дерево;
  • метал;
  • ДСП і МДФ.

Зустрічаються також плетені моделі, але вони зазвичай виготовляються з комбінованих матеріалів, що дозволяє підсилити міцність лози.

Від типу сировини залежить і ціна. Меблі з ДСП та МДФ найбільш доступні на ринку. Однак вони і найменш міцні. Такі моделі характеризуються невеликим терміном служби, в процесі експлуатації починають розхитуватися, скрипіти.

Конструкції з металу і масиву надійніші в рази, але вони і дорожчі. Однак в даному випадку можна бути впевненим в їх довговічності. Якщо порівнювати ці матеріали, то метал доступніший. Сьогодні у продажу представлений великий вибір меблів з кованими або гнутими елементами, виглядають вони гарно і стильно. Метал – міцний і довговічний матеріал, але варто подбати про захист заліза фарбою, щоб запобігти виникненню корозії. Величезним плюсом таких моделей є гігієнічність. Метал не піддається гниттю, пошкодженню гризунами або мікроорганізмами.

Конструкції з масиву найдорожчі. Висока ціна обумовлена використанням природної сировини. До переваг виробів з дерева варто віднести: презентабельність, надійність, довговічність, практичність, екологічність. Вони стійкі до корозії, здатні прослужити десятиліттями. Зазвичай в якості матеріалу вибирається деревина з цінних або міцних порід: дуба, ясеня, бука, горіха. Але також можна знайти в продажу і дешевші варіанти з вільхи, яблуні, берези, сосни.

Важливим запобіжним засобом для подовження терміну служби виробів з дерева є дотримання режиму вологості в приміщенні. У дуже сухому середовищі структура матеріалу тріскається. А якщо в приміщенні постійно підвищена вологість, то конструкція може вражатися цвіллю або гниллю.

Іншими словами, перш ніж купити ліжко, потрібно уважно вивчити всі параметри і характеристики виробу, врахувати умови експлуатації. Варто розуміти, що одного разу заощадивши на якості, можна істотно погіршити свій сон, а це негативно позначиться на здоров'ї. До того ж дешеві меблі швидко зношуються. Незабаром може постати питання про заміну, що тягне додаткові матеріальні витрати.

Последнее изменение Воскресенье, 30 Январь 2022 21:40