Піч-камін власноруч: про це варто дізнатися

Содержание статьи: [Показать]

Здавалося б, кладка печі «непрофесійними» руками навряд чи завершиться вдало. Побутує думка, що такі надскладні завдання підкорюються лише кваліфікованим фахівцям. Кладка цегли – це, звісно, задача не з найлегших, але впоратися з нею під силу майже кожному майстру-самоучці. Насправді викласти піч може будь-хто, головне правильно підготуватися до цього сакрального процесу. Не варто турбуватися з приводу нестачі теоретичних знань, інформаційної бази чи практичних навичок. Наразі мережа Інтернет пропонує просто неймовірну кількість різноманітних інструкцій, порад, попередніх планів. Креслення і детальна схема порядовки? – Не проблема.

Важливо: використовуючи згадані в даній статті поради щодо особливостей ручної кладки цегли для печі-каміна можна не лише суттєво зекономити фінансові і часові ресурси, але й отримати навички, які цілком можуть стати в пригоді в далекому чи близькому майбутньому.


Схеми та креслення: що це таке та з чим його їдять?

Перш за все, доцільно з’ясувати що ж являють собою такі незнайомі поняття як ескіз, креслення та схема порядовки. Першим кроком в процесі створення печі-каміна буде саме підготовка ескізу – приблизного зображення зовнішнього вигляду майбутньої конструкції , представленого в одному або декількох ракурсах. Ескіз включає всі особливості розміщення основних структурних елементів печі, а також описує принцип її функціонування. А що ж таке креслення? Це масштабоване зображення печі чи каміна, на якому вказані наближені до точних розміри майбутньої печі. Точні розміри, зазвичай, вказати одразу майже неможливо. Порядовка – це детальна схема, що регламентує кладку всіх цегляних рядів (з обов’язковим зазначенням порядкових номерів кожного з рядів) печі чи каміна з урахуванням усіх додаткових елементів (дверей, заслонів, засобів опори).
Для новачків у цій нелегкій справі креслення, ескізи та схеми слугують засобом визначення габаритів печі, функцій окремих її елементів, напряму руху диму, а також необхідної кількості будматеріалів.

Кладка печі-каміна: коротко про головне

Пічи каміни – одне з найбільш підходящих джерел тепла для заміського будинку чи дачі, така конструкція є досить «компактною», зручною та безпечною у використанні.

Схему порядовки камінної печі можна уявити наступним чином:

Перша пара рядів є підставою, основою печі каміна. З третього ряду починається кладка димового каналу, у наступних двох рядах вона продовжується, а вже в шостому стартує кладка піддону топки з вогнетривких типів цегли. На наступних трьох рядах продовжується кладка стінок топки і встановлюється колосник.

Ряди 10-12 кладуть з урахуванням фасадного отвору, тринадцятий ряд – встановлення пічних дверцят, наступні два ряди – кладка зводу. З шістнадцятого ряду починають викладати камінну полицю, а з 17 до 18 – перекриття топки.
Дев’ятнадцятий ряд передбачає встановлення заслону, з 20 по 27 – кладку зовнішніх стін, отвору для димаря, металевої смуги для фіксації перекриття.
Останні 2 ряди – безпосередньо перекриття печі. Наступний етап – кладка колодязя та встановлення другого заслону.

Последнее изменение Пятница, 23 Декабрь 2016 19:46